Gratis  bezorging vanaf € 75,-       Leveren in  Nederland  en  België     Alleen de  aller beste  kwaliteit

goedkoopverhuismateriaal.nl

Verhuismateriaal geselecteerd door de professionals!

Een zware boekenkast inpakken en verhuizen

boeken inpakken

Als je van boeken houdt, dan heb je zeker een hoop boeken in huis. En als dat het geval is, dan is de kans groot dat je ook een boekenkast hebt waar je jouw boeken in opbergt en waar je ze zowel voor gemakkelijke toegang als voor decoratieve doeleinden tentoonstelt.

Het hebben van een persoonlijke bibliotheek in je huis is een geweldig gevoel en je moet heel trots zijn op je eigen boekencollectie. Als het echter tijd is om naar een nieuwe plek te verhuizen, moet je beslissen wat je met je boeken en de boekenkast zelf gaat doen.

Afhankelijk van een aantal variabelen, kan het verplaatsen van een zware boekenkast naar een nieuw huis een zeer goede of een nogal slechte beslissing blijken te zijn. Maar als je toch besluit om het grote meubelstuk mee te nemen, dan moet je zeker weten hoe je je boekenkast moet beschermen en verhuizen naar het nieuwe huis.

Lees verder om te leren hoe je zelf een zware boekenkast verhuist, dat wil zeggen zonder de diensten van meubelverhuizers in te huren.

Is het de moeite waard om je boekenkast te verplaatsen?

Maak een weloverwogen beslissing over het al dan niet verhuizen van de boekenkast. Hier zijn een paar tips die je zouden moeten helpen beslissen wat het beste is voor jou en het budget:

 • Controleer de huidige staat van de boekenkast. Is hij nog in uitstekende staat of is hij al behoorlijk versleten of op sommige plekken zelfs beschadigd? Maak een grove schatting van de tijd die de boekenkast nog mee kan gaan – het heeft immers geen zin om te betalen voor het verhuizen van een boekenkast om het kort na de verhuizing te vervangen.
 • Houd rekening met de totale waarde van de boekenkast. Heeft het sentimentele waarde voor jou – een antiek stuk of een familiestuk? Meubels met een hoge sentimentele waarde moet je altijd meenemen , ondanks de hogere verhuiskosten.
 • Bepaal of je genoeg ruimte hebt voor de grote boekenkast in het nieuwe huis. Het heeft weinig zin om het zware meubel vele kilometers door het land te verhuizen om te beseffen dat er in het nieuwe huis geen ruimte voor is.
 • Kijk of je boekenkast past in het interieur van de nieuwe plek. Als de boekenkast niet past bij de rest van het meubilair dat al op de nieuwe plek staat, wil je misschien de moeite besparen om een zwaar artikel door het land te slepen.
 • Afwerking van het stuk. Als jouw boekenkast een mooi stuk is van hoogwaardige materialen, dan moet je deze ondanks de hogere verhuiskosten zeker mee verhuizen. Aan de andere kant, als de boekenplanken zijn gemaakt van karton (IKEA of IKEA-achtige meubels), dan kun je de kast net zo goed achterlaten in plaats van veel geld te betalen om het te vervoeren.
 • Wees praktisch als je je afvraagt of je je boekenkast moet verplaatsen of niet. Wanneer je door het land verhuist, zullen de kosten die je moet betalen om dat grote meubelstuk te vervoeren je waarschijnlijk ongeveer hetzelfde of zelfs meer kosten dan het kopen van een gloednieuwe boekenkast na de verhuizing. Maak je verhuizing dus niet ingewikkelder dan hij al is.

Uiteindelijk ben jij de enige die erachter kan komen of je boekenkast echt het geld, de tijd en de moeite waard is om hem mee te nemen tijdens de verhuizing.

In de meeste gevallen is het verhuizen van boeken naar het nieuwe huis belangrijker dan het verhuizen van de boekenkast. Desalniettemin, als je van de boekenkast houdt en er geen afstand van wilt doen, dan is het tijd om hem voor te bereiden op de aanstaande verhuizing.

Een boekenkast inpakken en verhuizen: 7 stappen

Voordat je de boekenkast eruit kunt halen en op de vrachtwagen kunt laden, moet je hem eerst beschermen, zodat hij precies zo in het nieuwe huis aankomt als hij de oude plek verliet.

Hier zijn de stappen die je laten zien hoe je een zware boekenkast inpakt en verplaatst.

Stap 1. Pak alle boeken apart in

Boeken zijn vrij zwaar, dus je moet ze niet zomaar op de boekenplanken laten staan tijdens het verhuizen.

 • Pak alle boeken een voor een uit de boekenkast en beslis ter plekke of je ze wilt houden of weggooien.
 • Vorm twee stapels boeken op de vloer – een HOUDEN en een STORT. Je kunt ook een derde stapel maken voor de volumes waarvan je echt niet zeker weet wat je ermee moet doen. Je kunt de NIET ZEKER stapel later opnieuw bezoeken om de minidilemma’s op te lossen.
 • Zoek uit wat je moet doen met de boeken die je niet naar de nieuwe plek gaat verhuizen. Houd in gedachten dat je het juiste doet – het opschonen van je boekencollectie zal op de lange termijn gunstig zijn, omdat het ruimte zal creëren voor nieuwe edities in het nieuwe huis. Voel je vrij om wat boeken cadeau te doen aan vrienden of familie, of overweeg om wat boeken te doneren aan de plaatselijke bibliotheek of verschillende liefdadigheidsorganisaties.
 • Pak de boeken die je zeker meeneemt veilig in. Boeken inpakken om te verhuizen is op geen enkele manier ingewikkeld, je hoeft alleen 3 belangrijke verpakkingsprincipes te volgen: 1) gebruik altijd boekendozen om boeken in te pakken, 2) pak nooit boeken in met de rug naar je toe uit angst om hun rug te beschadigen, en 3 ) maak om veiligheidsredenen geen boekendozen zwaarder dan 30 kg.

Stap 2. Leeg de boekenkast volledig

Nadat je alle boeken uit de boekenkast hebt gepakt, is het tijd om alle andere diverse items te verwijderen die op het meubelstuk worden weergegeven of erin zijn opgeborgen. Het idee is om de boekenplank helemaal leeg te maken, zodat deze zo licht mogelijk wordt.

Verwijder ingelijste foto’s, beeldjes, souvenirs, enz. uit de boekenkast en verpak die breekbare items apart met voldoende inpakpapier en noppenfolie voor extra bescherming. Uiteindelijk moet het meubelstuk helemaal kaal blijven, met niets erop en eraan.

Stap 3. Demonteer de boekenkast

Deze stap, voor het demonteren van meubels is van cruciaal belang bij het verhuizen van een zware boekenkast naar een ander huis. In de meeste gevallen zal jouw boekenkast te groot en te zwaar zijn om te verplaatsen, dus je zult hem veilig moeten demonteren tot zijn hoofdcomponenten.

 • Verwijder eventuele glazen planken of glazen deuren uit de boekenkast. Wees voorzichtig bij het hanteren van de glaselementen en draag dikke handschoenen om je vingers en handen te beschermen tegen ernstige snijwonden. Het is altijd een goed idee om iemand te hebben die je kan helpen met het demonteren van de boekenkast.
 • Gebruik een schroevendraaier om de bevestigingselementen (meestal schroeven) die de scharnieren van de glazen deuren op hun plaats houden los te maken of helemaal te verwijderen. Verwijder die glazen deuren voorzichtig en plaats ze op de grond.
 • Verwijder alle houten deuren uit de boekenkast met behulp van een schroevendraaier om hun scharnieren los te draaien van de hoofdstructuur.
 • Maak de dressoirs los om de hoofdstructuur veel kleiner en lichter te maken om het huis te verlaten. Begin met het verwijderen van het bovenste dressoir met behulp van een schroevendraaier – draai gewoon de bouten aan weerszijden van het bovenste dressoir los. Maak vervolgens de dressoirs van de boekenkast los door ze aan de onderkant los te schroeven.
 • Markeer met een potlood alle boekenplanken die je veilig hebt gedemonteerd. Schrijf hun exacte positie in de boekenplank structuur – boven, onder, rechts of links.
 • Verwijder de poten van de boekenkast als het meubelstuk die heeft. In de meeste gevallen moet je de afneembare poten losmaken of losschroeven.
 • Bewaar alle kleine bevestigingselementen (bouten, schroeven, moeren, ringen, pluggen, enz.) in een afsluitbare plastic zak om te voorkomen dat ze tijdens de verhuizing verloren gaan.

Stap 4. Wikkel alle onderdelen van de boekenkast in dekens

Deze stap heeft alles te maken met het beschermen van alle boekenkast elementen die je van de hoofdmeubelstructuur hebt kunnen demonteren.

 • Plaats kartonnen uitsnijdingen over de glazen deuren zodat die kartonnen vellen overeenkomen met hun afmetingen, en wikkel de glazen onderdelen dan eerst in noppenfolie en vervolgens in meubeldekens. Doe hetzelfde met de glazen planken, indien aanwezig.
 • Wikkel alle houten planken, deuren en poten die je uit elkaar hebt gehaald in dikke meubeldekens. Die meubelkussens vormen een zachte, beschermende laag rond de delicate onderdelen en zorgen ervoor dat ze tijdens het transport niet beschadigd raken.
 • Gebruik stukjes verpakkingstape om de meubeldekens rond de gedemonteerde onderdelen te bevestigen, maar zorg ervoor dat de tape niet rechtstreeks in contact komt met hun delicate oppervlakken.
 • Wikkel ten slotte meubeldekens om de boekenkast structuur die is achtergebleven nadat je de belangrijkste onderdelen ervan hebt verwijderd.

Stap 5. Verplaats de boekenkast het huis uit

Het verhuizen van jouw boekenkast uit het huis en het in het voertuig laden kan variëren van redelijk eenvoudig tot redelijk uitdagend, afhankelijk van het aantal helpers dat je hebt en het niveau van demontage (gedeeltelijk of volledig).

 • Scenario 1 . Als het je gelukt is om je boekenkast volledig uit elkaar te halen, dan moet je ook elk onderdeel van de boekenkast in dikke meubeldekens hebben ingepakt. Als dat zo is, hoef je alleen maar die beschermde meubelstukken met de hulp van je vrienden het huis uit te dragen.
 • Scenario 2 . Als je de boekenkast gedeeltelijk hebt gedemonteerd, moet je de resterende boekenplankstructuur verplaatsen met behulp van een meubeldolly. Kantel hem een beetje naar één kant, schuif het lage platform met vier wielen onder het meubel en zet hem dan recht op de dolly terwijl je ervoor zorgt dat hij goed gecentreerd is voor meer balans. Gebruik spanbanden of een stuk touw om de gedeeltelijk gedemonteerde boekenkast op de dolly te bevestigen, zodat deze veilig van de plaats kan worden gereden.

Als de boekenkast stevig tegen de muur staat en je moeite hebt om hem iets naar het midden van de kamer te verplaatsen, dan moet je meubelschuifjes gebruiken die geschikt zijn voor het type vloer in de kamer. Schuifregelaars van hard rubber of plastic zijn goed voor vloerbedekking, terwijl schuifregelaars van zacht viltmateriaal prima zijn voor hardhouten vloeren, inclusief tegelvloeren.

Plaats eenvoudig een meubelschuif onder elke poot of rand van de boekenkast en trek het zware meubelstuk weg van de muur.

Stap 6. Werk veilig bij het verplaatsen van de zware boekenkast

Het verplaatsen van een zware boekenkast zonder de hulp van professionele verhuizers kan een gevaarlijke taak zijn. Om materiële schade en persoonlijk letsel te voorkomen, dien je deze basisveiligheidsrichtlijnen te volgen bij het verplaatsen van de boekenkast uit jouw huis:

 • Vraag zoveel mogelijk helpers om je te helpen bij het inpakken en verplaatsen van jouw boekenkast. Terwijl je daar bent, kunnen je vrienden je ook helpen met het inpakken en verplaatsen van andere meubelstukken.
 • Draag een comfortabel paar schoenen met rubberen antislipzolen om de mogelijkheid van slechte slip-ups te voorkomen terwijl je de zware boekenkast verplaatst. Een paar sportschoenen moet geschikt zijn voor het werk.
 • Maak het uitgangspad vrij van obstakels, zoals willekeurig verspreide verhuisdozen. Loop het beoogde pad om ervoor te zorgen dat niets je in de weg staat terwijl je de grote meubeleenheid draagt.
 • Gebruik een meubeldolly als jouw boekenkast slechts gedeeltelijk is gedemonteerd of om de een of andere reden helemaal niet is gedemonteerd. Houd er echter rekening mee dat meubeldolly’s niet bedoeld zijn om op trappen te worden gebruikt.
 • Gebruik wel meubelschuifjes zodat je de zware boekenkast moeiteloos door de kamer kunt schuiven zonder bang te hoeven zijn voor vloerbeschadigingen. Een set van 4 meubelschuifjes is redelijk goedkoop en kan op de verhuisdag erg handig en effectief zijn.

Stap 7. Laad de boekenkast op de vrachtwagen

De laatste stap om een boekenkast naar een ander huis te verhuizen, is om deze veilig op de verhuiswagen te laden.

De beste manier om dit te doen is natuurlijk om de laadklep te gebruiken om het grote meubelstuk in het voertuig te krijgen.

 • Controleer of de laadklep goed vastzit tegen de achterkant van de vrachtwagen. Zorg er ook voor dat er geen natte plekken, stof of modder langs de oprit zijn om ongelukken te voorkomen.
 • Blijf aan de voorkant van de meubeldolly en blijf hem omhoog trekken terwijl je de helling opgaat. Zorg tegelijkertijd voor je meest betrouwbare helper achterin en duw tegelijkertijd de geladen 4-wielige dolly omhoog.
 • Zet de grote boekenkast vast als je eenmaal in het voertuig bent. Gebruik touw of spanbanden om het vast te binden aan de zijkant van de vrachtwagen, zodat het niet verschuift tijdens het transport.
 • Plaats kartonnen dozen om het meubelstuk om het nog beter op de weg te bevestigen.

Het inpakken en verplaatsen van een zware boekenkast is op geen enkele manier een gemakkelijke taak – je moet niet alleen de grote meubeleenheid gedeeltelijk of volledig demonteren om hem kleiner en lichter te maken, maar je moet ook de onderdelen veilig inpakken , breng ze helemaal naar het voertuig en laad ze vervolgens veilig op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *