1  Verhuisdozen kopen: Dozen zijn op veel plaatsen te verkrijgen, natuurlijk bij uw verhuisbedrijf, maar ook bij bouwmarkten en doe- het-zelf-zaken. De kwaliteit – zoals de dikte van het karton – verschilt en zorgt ook voor prijsverschillen. Het aantal verhuisdozen dat u nodig heeft verschilt sterk per situatie. Als single heeft u er gemiddeld 15 per kamer nodig, terwijl een gezin al gauw aan het dubbele aantal zit. Toch verschilt dit weer per persoon of gezin en is het maar een indicatie. Let er op dat verhuisdozen niet tot boven de rand gevuld mogen worden. Het beste is om een speling van ongeveer 2 centimeter te houden. Ook dient u rekening te houden met de gaten waaraan de doos wordt vastgehouden.

2  Wat er in past moet er in: Wat in een verhuisdoos past, moet in een verhuisdoos worden vervoerd. Dit voorkomt dat er losse spullen door de verhuiswagen slingeren en kapot gaan of andere voorwerpen kapot maken. Ook zijn verhuisdozen gemakkelijk te stapelen, zodat de ruimte in de wagen optimaal benut wordt. Het wordt afgeraden om andere dozen dan verhuisdozen te gebruiken, aangezien hier schade door kan ontstaan.

3  Gewicht dozen: Maak de dozen niet te zwaar en pak ze niet te vol. Wij adviseren een maximum gewicht van ca. 20 kg. Bij boeken, tijdschriften en papier moet de doos wel goed gevuld worden.
Dit voorkomt inzakken als de dozen gestapeld worden. Houdt de handgrepen wel vrij.

4  Gebruik van dozen: Sluit alle dozen goed. Als de dozen van uzelf zijn kunt u ze dichtplakken. Zorg ervoor dat de dozen het gewicht kunnen dragen. Stop zwaardere spullen onderaan in een doos en lichtere spullen bovenin. Probeer de dozen niet te zwaar te maken (maximaal 20 kg), dit vergemakkelijkt het verhuizen. Een vuistregel: hoe zwaarder de voorwerpen, hoe kleiner de doos moet zijn.

5  Begin tijdig: Begin ruim op tijd met inpakken, zodra u de verhuisdozen of opslagruimte hebt. Pak elke dag enkele dozen in.

6  Werk van kamer naar kamer: Als het grote inpakken dan eenmaal begint, kunt u het beste van kamer tot kamer werken en pas aan de volgende kamer beginnen als de vorige helemaal is ingepakt. Ook dit draagt bij aan het zo veel mogelijk verminderen van de stress.

7  Inpakhoogte: Zorg ervoor dat u bij het inpakken niet te veel hoeft te bukken. Zet de verhuisdoos bijvoorbeeld op andere dozen of een tafel (deze wel beschermen tegen krassen) zodat u de juiste hoogte heeft om in te pakken. Dit scheelt u rugklachten.

8  Stickeren van dozen: Door verhuisdozen duidelijk te coderen is het voor iedereen meteen helder waar de doos heen moet. Vermeld dan ook de bestemming en niet alleen waar de doos vandaan komt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van kleuren of nummers. Vermeld daarnaast of er breek- of kwetsbare spullen in de doos zitten. Een codeersysteem zorgt voor structuur en efficiëntie en maakt het verhuizen een stuk praktischer.

9  Vulmateriaal: Vul onvolledige dozen met vulmateriaal, zodat de inhoud van de doos niet kan verschuiven. Zorg ervoor dat u voldoende vulmateriaal heeft.

10  Inpakmaterialen: Piepschuim, bubbeltjesplastic, verhuisdekens, handdoeken, lakens en inpakpapier! Deze materialen zijn de perfecte match om uw spullen te beschermen tijdens de verhuizing.

11  Denk om uw rug: Zware spullen pakt u in kleinere dozen, zodat ook deze dozen tilbaar blijven. Speciale boekenverhuisdozen zorgen door hun formaat er al voor dat u ze niet te zwaar vult. Wordt een doos toch wat zwaarder dan verwacht, versterk de sluitingsnaad dan extra met verpakkingstape.

12 Spullen voor de eerste dag: Maak een aparte doos met spullen voor de eerste dag. Tandenborstels, pyjama’s, een schoon setje kleding en heel belangrijk: wc-papier! Ook handig: hou het koffiezetapparaat bij de hand. Zo kunt u de hulptroepen in ieder geval een kopje koffie aanbieden tijdens de verhuizing.

13  Oude en nieuwe spullen: Vervoer spullen die u weg wilt gooien nooit tegelijk met nieuwe spullen. Zo voorkomt u dat u uit stress het verkeerde weggooit. Of – nog beter: zorg dat u uw oude spullen al ruim voor de verhuizing hebt weggegooid.

14  Demontagewerkzaamheden: Demonteer kasten en bedden zo kort mogelijk voor uw verhuizing. Zo herinnert u zich later nog hoe u de meubelen moet monteren. Als de kasten e.d. zijn gedemonteerd, vergeet niet om ook de schap dragers en bevestigingsmaterialen van de plankdelen weg te halen. Codeer voor gemak bij demontage alle delen van de kasten en bedden zodat ook alle losse delen naar de juiste locatie worden verhuisd. Bewaar de bevestigingsmaterialen zorgvuldig, zodat u na de verhuizing niet hoeft te zoeken naar deze onderdelen. Dit kunt u het beste in een aparte doos doen.

15  Schroeven bij elkaar houden: Als u meubels uit elkaar moet halen, kunt u de schroeven het beste in kleine zakjes doen. Schrijf op de zakjes bij welk meubelstuk ze horen en plak het zakje met tape vast op één van de onderdelen van het betreffende meubel. Zo heeft u alles meteen bij de hand als u de meubels weer in elkaar moet zetten.

16  Opmeten: Weet wat wel en niet door de deur kan. Meet grote spullen zoals een bank op en bekijk of hij door de opening past. Het is erg frustrerend wanneer u hier achteraf pas achterkomt.

17 Sleutels: Zorg ervoor dat uw huissleutels, autosleutels, belangrijke papieren, bankpasjes, medicijnen, opladers en andere belangrijke zaken apart houdt. Dit kun u bijvoorbeeld in een aparte sleuteldoos doen, maar absoluut niet in een normale verhuisdoos!

18  Kamerplanten: Kamerplanten zijn gevoelig en kunnen beschadigen tijdens een verhuizing, vooral ’s winters. Zet de planten daarom staand in open verhuisdozen. U kunt krantenpapier gebruiken
om ze tegen de kou te beschermen. In tuincentra worden ook beschermnetten voor grote planten verkocht. Haal de planten bij voorkeur uit de pot als dit mogelijk is.

19  Glazen inpakken met sokken: U kunt uw glaswerk en vazen beschermen met sokken. De sokken moeten toch mee, dus waarom zou u ze niet als inpakmateriaal gebruiken? Voor extra bescherming raden we u aan om tussen de glazen ook kranten, handdoeken of noppenfolie te gebruiken als opvulling.

20  Servies inpakken in handdoeken: Eén plus één is twee! Waarom combineert u ze niet? Maak pakketjes van 2 tot 3 borden in een handdoek en plak deze goed dicht met tape. Plaats deze dan verticaal in de verhuisdoos. Dit maakt het risico op breken een stuk kleiner.

21  Schoonmaakartikelen: Pak schoonmaakartikelen als laatste in voor de grote eindschoonmaak van uw oude huis. Zo kunt u het oude huis fris en fruitig achter laten.

22  Vuilniszakken om uw kleding: Waarom zou u al uw kleding stuk voor stuk uit de kast halen, als het ook makkelijker kan? Met een vuilniszak kunt u de kledingstukken bij elkaar binden. Zo kunt u ze op de hangertjes laten en direct vanuit de kledingkast in de verhuiswagen laden. In uw nieuwe huis hangt u ze met hetzelfde gemak weer in de kast.

23  Sluit flesjes af met folie: U wilt natuurlijk niet dat u er bij het uitpakken van de verhuisdozen achter komt dat alles onder de bodylotion of shampoo zit. Daarom is het verstandig om de flesjes extra veilig in te pakken. Neem een stuk huishoudfolie en doe het over de opening van het flesje. Vervolgens doet u de gewone dop erop.

24  Organiseer je sieraden: Heeft u een hoop oorbellen, armbanden en kettingen, dan is deze tip voor u. Om te voorkomen dat uw sieraden in de knoop raken tijdens het vervoer kunt u ze op verschillende manieren inpakken. Wellicht heeft u iets aan de volgende trucs: Ziplockzakjes gebruiken voor uw kettingen, oorbellen en armbanden; Kleine oorbellen in pillendoosjes doen; Kettingen door drinkrietjes of wc rollen rijgen zodat ze niet in de knoop raken; Oorbellen bij elkaar houden door ze door de knopen van een knoopsgat te steken (en vast te plakken met tape); Oorbellen door een stuk karton prikken.
Let op. Indien u ervoor kiest om uw verhuizing door een verhuisbedrijf te laten uitvoeren, wees u er dan van bewust dat sieraden en waardepapieren niet onder de verhuisverzekering vallen. Er wordt geadviseerd om dit mee te nemen als handbagage.

25  Boeken in rolkoffers: Boeken zijn meestal de zwaarste spullen die u moet tillen tijdens een verhuizing. Als u uw rug wilt sparen, kunt u de boeken ook in een rolkoffer doen. Zo kunt u ze gewoon naar de verhuiswagen toe rollen, wat veel minder energie kost. Uw rolkoffers moet u sowieso meenemen, dus ook met deze tip slaat u twee vliegen in één klap.

26  Wikkel kasten in met folie en haal de planken eruit: U kunt kastjes inwikkelen met beschermfolie. Dit heeft twee voordelen: de deurtjes en lades gaan niet open tijdens het tillen. Daarnaast kunt u lichte items, zoals ondergoed of bestek, gewoon in de lades laten zitten. Dit scheelt een hoop in- en uitpakwerk! Daarnaast voorkomt u middels het verwijderen van de legplanken dat deze eruit vallen.

27  Brandbare goederen: Brandbare of licht ontvlambare vloeistoffen en spuitbussen mogen niet worden ingepakt. Deze gevaarlijke stoffen kunt u het beste apart houden. Verandering in temperatuur en druk kan lekkage of zelfs explosie veroorzaken. Als u ze toch inpakt en ze verwonden mensen, dan bent u hiervoor aansprakelijk.

28  Apparaten die werken op benzine: Als u apparaten wilt meenemen die normaal op benzine werken, zoals grasmaaiers en motorfietsen, zorg dan dat de tank van het apparaat helemaal leeg is. Zet ze daarna rechtop in een doos. Vergeet ook niet de accu’s los te koppelen van apparaten zoals elektrische zagen e.d. De frituurpan moet natuurlijk vervoerd worden zonder frituurvet in de pan.

29  Lampen: Verwijder gloeilamp en lampenkap. Rol het snoer op. Gebruik geen krantenpapier, maar keukenrol om de lampenkap in te wikkelen. Plaats de lampenkap rechtop in de doos. Decoratieve knoppen en dergelijke plakt u vast aan de binnenkant van de doos waar de lampenkap inzit.

30 Medicijnen: Plak de doosjes met plakband dicht. Steek ze in kleine dozen. Als u medicijnen nodig heeft, moet u het nodige apart houden voor de verhuisdag.

31  Spiegels en schilderijen: Pak spiegels, lijsten en schilderijen in en plaats ze op hun kant in zware, degelijke dozen. Spiegels, fotolijsten, schilderijen en andere breekbare spullen voorzichtig inpakken. Waardevolle en kwetsbare schilderijen kunnen eventueel in speciale schilderijdozen verpakt worden.

32  PC, video en Hifi: Verpak waardevolle elektronische apparaten in hun originele verpakking als u deze nog hebt. Gebruik anders dozen en doe hier beschermende vulling in. Wikkel een deken of laken om het voorwerp en plaats het in de doos. Doe extra vulling in de doos zodat de computer / videorecorder vastzit.

33  Snoeren: Maak foto’s van snoeren met de bijbehorende apparaten voordat u ze inpakt. Zo creëert u geen jungle aan snoeren waarvan u niet meer weet bij welk apparaat ze horen. Pak de snoeren ook niet allemaal bij elkaar in. Zo ontstaat er chaos in de doos en is het moeilijk te zien welk snoer bij welk apparaat hoort. Houd het snoer bij het apparaat waar het bij hoort.

34  Televisie: Gebruik indien mogelijk de originele verpakking. Als de originele verpakking niet meer aanwezig is, volg dan de volgende instructie: als eerste een laag foam aanbrengen om krassen op het scherm te voorkomen. Vervolgens een laag bubbeltjesplastic en afwerken met karton.

35 Tuingereedschappen, timmerhout enz.: Maak het tuingereedschap schoon en bundel het waar mogelijk is. Maak ook pakjes en/of bundels van latten / plankjes en andere lange voorwerpen. Bundelen kan met tape of touw. Van te voren deze artikelen ontdoen van gras, zand en andere materiaal.

36  Vriezer: Ontdooi een vriezer voor vertrek, vooral als er een lange afstand moet worden overbrugd, dat bespaart een hoop nattigheid. Een koelkast en vriezer bevatten koelvloeistof die door het systeem worden gecirculeerd. Tijdens de verhuizing kan de vloeistof wel eens in de bovenkant van het systeem terechtkomen. Daarom moet de apparatuur zodra het op zijn plek staat tot 24 uur lang stilstaan voordat het weer aangesloten en gebruikt kan worden.

37  Wasmachine: Aan de achterkant van een wasmachine zitten vaak ‘transportbeugels’ die eruit zien als schroeven. Zet in alle gevallen de trommel van uw wasmachine vast. Dit is een verzekeringsvoorwaarde. Als dit niet mogelijk is, geschied vervoer op eigen risico.

38  Matrassen: Verpak matrassen in een speciale matrashoes. Dit voorkomt dat ze vies worden tijdens transport, verkleuren, stof opnemen, vochtig worden (zijn enigszins luchtdoorlatend) en slijtage. Reinig uw matras voor het verpakken door het grondig te stofzuigen met een bekleding borstel. Een diepere reiniging heeft de voorkeur bij langdurige opslag, echter zorg ervoor dat het matras goed is gedroogd voordat u deze verpakt in een matrashoes.

39  Bescherm de rubbers: Door de rubbers van de wasmachine, koelkast, droger enz. te reinigen, te drogen en vervolgens te voorzien van talkpoeder voorkomt u dat ze uitdrogen en gaan scheuren. Dit werkt echter alleen wanneer u de deur van het desbetreffende apparaat open laat in de opslag. De wasmachine reinigt u vooraf grondig met een kookwasprogramma met soda of met HG wasmachinereiniger. Veel wasmachines hebben onderin een filter, zorg dat deze leeg en droog is. Ook het wasmiddelbakje goed schoonmaken en laten drogen. Rechtop vervoeren is voor alle witgoed apparaten het advies. Maak gebruik van een witgoedzak om het tillen te vereenvoudigen.

40  Klokken: Verwijder de slinger van grote klokken of zet deze vast. Grote, staande klokken kunt u beter door een expert laten inpakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *